23 februari 2012

Om Mariehamns litteraturdagar

Mariehamns litteraturdagar är en litteraturfestival som lockar mängder av bokintresserade nordbor till Mariehamn och Åland en helg i slutet av mars. I år arrangeras litteraturdagarna 23-25 mars. Isabella Sarling är projektledare för litteraturdagarna och Föreningen Norden som vill veta mer om detta stora litteraturevenemang passade på att ställa några frågor till projektledaren:

 

1. Mariehamns litteraturdagar - vad är det egentligen?

 

Det  är en litteraturfestival som arrangeras sista helgen i mars varje år i Mariehamns stadsbibliotek. Litteraturdagarna hölls första gången år 1993 och har sedan dess vuxit och blivit ett väletablerat litterärt evenemang i Norden. Nu firar vi 20-årsjubileum.

 

Vi bjuder in cirka tjugo författare och artister och skapar ett program kring ett utvalt tema. Programmet består av författarmöten, uppläsningar, samtal och debatter kring aktuella ämnen. Och så förstås musikaliska framträdanden av olika slag.

 

2. Årets tema är Horisont. Vad är tanken bakom temat? Vad innebär det?

 

Våra tankar kretsade kring tid; framtid och historia, men också perspektiv, inte bara tidsperspektiv, utan också mänskliga perspektiv, synvinklar och livsåskådning. Vi tycker att horisont rymmer hela tankekedjan. Meningen är att det också ska finnas tolkningsutrymme i temat. Våra medverkande författare och artister ska kunna inspireras av temat och kanske greppa sina texter på ett annat sätt.

 

3. Är det någon programpunkt eller författare som du särskilt vill lyfta fram i år? Något som glädjer dig extra mycket i årets program?

 

Jag brukar satsa på att uppleva litteraturdagarna som en helhet. Så kommer jag att göra även i år, för det är så många författare som intresserar mig, till exempel Aase Berg, Jonas Karlsson och David Lagercrantz. Ofta är författarmötena och gruppsamtalen intressanta. Jag ser fram emot att lyssna till samtalet mellan Pia Juul från Danmark och Thomas Enger från Norge.

 

4. Hur ser det ut för den åländska litteraturen idag? Vilka är de nya ”stjärnorna”?

 

Det åländska författarlivet blomstrar och det ska förstås synas under litteraturdagarna. Vi har dels en uppskattad programpunkt som blivit tradition, där den nyutkomna åländska litteraturen presenteras och kommenteras av kunniga litteraturkännare, men vi brukar även ha åländska författare med i det löpande programmet, i år är det de mer etablerade författarna Leo Löthman och Katarina Gäddnäs som publiken får träffa.

 

5. Varför ska jag/vi besöka Mariehamns litteraturdagar? Något annat du vill tipsa om i samband med ett eventuellt besök på litteraturdagarna?

 

Litteraturdagarna är ett ypperligt tillfälle att upptäcka nya författare, lära känna likasinnade människor och knyta kontakter. Naturligtvis kan man passa på att uppleva Mariehamn just när vintern släpper greppet och våren träder in. Vi brukar säga att litteraturdagarna är det säkraste vårtecknet.

 

6. Isabella Sarling, vem är du?

 

Jag är en typisk kulturarbetare som jobbar engagerat med flera projekt, även privata. Jag skriver en del lyrik och betraktelser och sjunger med mina systrar i gruppen Ulvens döttrar. Vi har en hel del spelningar i Finland och Sverige och har gett ut två skivor. Samtidigt tycker jag om att leva ett lugnt familjeliv och umgås med mina närmaste vänner. Rik blir jag aldrig, men jag lever ett lyckligt liv.

 

 

 

 

 

Yvonne Norrgård

organisationssekreterare Föreningen Norden

Läs mer om Mariehamns litteraturdagar Kommentarer:


Skriv en kommentar
 
 

För att undvika spam ber vi dig att fylla i orden nedan innan du publicerar din kommentar.

Hitta din lokala förening